Boktipsar igen! ”16 rader” av Petter Alexis Askergren

En bok jag längtat efter att få läsa, som jag sparat i min bucketbooklist och nu bläddrat i senaste veckan.

Petter, en av alla mina idoler när jag gick i högstadiet. Jag käkade upp hans låtar och körde debutskivan ”Mitt Sjätte Sinne” till andras vansinne. Jag blev väckt till mitt eget skapande, där och då började jag leka med ordet. Söka uttryck. Det var ett tilltal och angelägenhet som en 13 åring inte kunde stå emot. Det var aggression -men under kontroll genom formatet rap. Personligen hände det mycket i mitt liv då. Mina föräldrar skilde sig väldigt osmidigt, jag började i högstadiet och hade ett STORT bekräftelsesbehov som jag rätt ofta inte kunde hantera. Låt mig bara konstatera att Petter kom lägligt. Jag fascineras av hans öden och jag tycker hans historia inspirerar mig att aldrig ge upp drömmar eller att våga kasta sig ut och prova nytt.

Boken bjuder in läsaren i hans låttextskrivande, hans arbetsprocess. Boken skulle kunna användas i ett skrivprojekt i åk 6-Gy. 16 rader, dvs en rapvers känns väldigt överkomligt i textmängd för att kunna arbeta på djup och försöka få varje ord att stämma. Att få uppleva hur något förändras successivt, att inte bli klar efter fem minuter utan att titta igen och igen. Det vore så intressant att ta hänsyn till det muntliga uttrycket. Smaka på orden och kanske till och med hamna i läget där du Som elev får framföra det på något sätt, antingen irl eller inspelat. Det skulle kunna gå att skicka iväg bollen ännu längre och arbeta med att gestalta texterna i rörliga bilder som små musikvideosnuttar. Textanalyserande skulle vara ett centralt inslag. Petter tar själv upp flera skrivgrepp och blandar sin egen historia i det. Boken kan läsas från pärm till pärm men det gjorde inte jag. Jag tycker det är ett bra format med en låttext och sen petters reflektioner efteråt är väldigt bra för det känns inte så långt att läsa ett sådant sjok. Det går jättebra att presentera en låt med tillhörande text och ge eleverna möjlighet att reflektera. 

Kan rekommendera ”Stockholm brinner (inte) igen” som ett uppslag för doskussion för vad det yttre spelar för till i samhället. Statuskamp. Petter har också gjort en cover på Lasse berghagens ”Stockholm i mitt hjärta”, där kan vi göra jämförelser mellan Lasse o Petters version och prata om genrer. Petter tar in sig själv i texterna och mycket handlar om att vara ensam mot världen och många gånger bli missförstådd. En låt som ta upp problematiken med att känna sig konstig och att reagera annorlunda som kan öppna för diskussion är ”Krafter”. 

Jag möter texter som berört mig. Det är spännande att få höra hur hans tankar fick ord.  Personligen peppade jag mycket till albumet ”början på allt” för att palla med en utmanande arbetssituation. 

En stor diskussion är hur musik påverkar oss människor. Här kan eleverna få göra egna listor utifrån rubriker som ”pepplåtar” ”depplåtar” ”chillåtar” ”låtar som väcker minnen”, bara för att ge några exempel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s