Bild, doktorer och ny kurs

Bild är ett ämne som fascinerar mig. Det bjuder in till fantasi och samtal – men även till att få en liten lugn stund för sig själv. Det är ett ämne som kanske kan ge barn en stund i avspänd koncentration, att få gå in i färger, former, streck och olika struktur. 

Idag hade jag förmånen att hålla bildlektion för ett härligt gäng som går i särskolan (dom var kanske i högstadieåldern). Vi gjorde en bilduppgift som jag hittade på den här bloggen. Det var en rolig uppgift som bjöd till många diskussioner – hur stor är din hand? Har alla 5 fingrar? Vilka färger har du? Hur många ränder fick du plats till? Varför ser det ut som att handen ”står ut” ifrån pappret?

Vi gjorde regnbågar med en annan grupp. Läraren som jag i de här fallet assisterade visade hur ljuset bröts i en kristall först. Barnen tittade på den där konstiga diamanten som gjorde färg.. Varifrån kom den färgen egentligen? Ljuset bröts av. Bröts – fick den ont då?  
Så sattes det igång med pastellkritor – som vi strök med fingrarna på så det blev häftiga streck på den. Sen skulle de måla med vattenfärg över – det var ju knäppt tyckte  många – det kan man väl inte göra? VA? Vi har ju målat så fint… Men… till slut provade någon – och fundersamma resonerade vi – vad gör att vattenfärgen inte fastnar på annat än de omålade biten på bilden?

Flyttade över till Fritids och Blev även grundligt undersökt av 2 elever som ville leka doktor. Det är spännande att trycka örat mot bröstkorgen på fröken och försöka höra hjärtslagen och bestämma om dom är okej eller inte. Jag tror ja blev opererad också egentligen. men jag förstod aldrig riktigt vad jag va för sjuk. Det var inte så viktigt heller – mycket roligare att ge medicin och säga att man måste ligga helt stilla! Det är roligt att få bestämma!

Men nu är jag trött. Som vikarie är det ju omöjligt att förstå allt. Och det är mycket kring. Många bitar på detaljnivå. Saker som flyger över huvet på mig. Rutiner att hantera barnen med. Småmissar gör man ju hele tiden. Men det är skönt att den ”fasta besättningen” är så positiv mot oss vikarier då!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s